PDC WK Darts 2014 Michael van Gerwen WERELDKAMPIOEN

(foto: Algemeen Dagblad)

We hebben weer een wereldkampioen! Michael van Gerwen heeft zijn favorietenrol meer dan waargemaakt en vanavond, na Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen en Christiaan Kist, als vierde Nederlander de wereldtitel darts voor zich opgeëist. Anders dan zijn drie voorgangers, heeft Michael deze prestatie geleverd op zeer jonge leeftijd (24 jaar).  Het werd 7-4 in Alexandra Palace.

De topfavoriet tegen de grootste verrassing van het hele toernooi. Alleen al daarom was er vanavond  al sprake van een bijzondere ontmoeting.  Van Gerwen voegde daar een extra dimensie aan toe door – net als in de halve finale tegen Adrian Lewis – als een komeet uit het startblok te komen. Hij liep razendsnel uit naar 4-0.
In de vijfde en zesde set liet Van Gerwen het gaspedaal even los, waardoor Wright kon terugkomen tot 4-2; daarna was de korte terugslag van Van Gerwen weer voorbij en ging het snel naar 6-2. Hierna leek het toch nog mis te gaan: Van Gerwen miste ongebruikelijk veel dubbels en Wright toonde zijn vechtlust: 6-4

De pauze na de 10e set was net wat Van Gerwen nodig had. In de vijfde leg van set 11 kreeg Mighty Mike voor het eerst kans om voor de wedstrijd te gooien. De benodigd score van 110 haalde hij echter niet. In de volgende beurt deed zich een optie voor om met een score van 72 de eindstreep te halen. Dat lukte. WERELDKAMPIOEN! Behalve de Sid Waddell trofee leverde het de nieuwe wereldkampioen het alleraardigste bedrag van 250,000 GBP op.

Eerste op de wereldranglijst
Naast zijn eerste wereldtitel heeft Van Gerwen nog een tweede wapenfeit gerealiseerd: hij heeft de jarenlang schier onverslaanbaar geachte Phil Taylor van de eerste plaats op de PDC- wereldranglijst verdrongen. De top-3 ziet er nu als volgt uit:

  1. Michael van Gerwen
  2. Phil Taylor
  3. Simon Whitlock

De vraag is in hoeverre Phil Taylor op korte termijn kans ziet om de eerste plaats te heroveren. Wanneer hij, zoals de laatste jaren gebruikelijk, zich maar in heel beperkte mate op de European Tour laat zien, terwijl de kersverse wereldkampioen wel alle toernooien speelt, lijkt die kans klein.

Peter Wright eindigde het toernooi tot ieders verrassing als tweede. Zijn goede spel werd beloond met plaatsing voor de Premier League, die 6 februari aanstaande begint.  Voor Nederland geven Raymond van Barneveld en de kersverse wereldkampioen daar act de présence.

(illustratie: Marnix Rueb)

Lees ook:PDC De nieuwe Order of Merit van de PDC
Lees ook:PDC WK Darts Michael van Gerwen goed door naar de 3e ronde
Lees ook:PDC Michael van Gerwen nu al favoriet voor de wereldtitel van 2015
Lees ook:Darts Barney: Zoekend naar de juiste vorm
Lees ook:PDC Belangrijke wijzigingen in de Wereldranglijst van de PDC

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>