PDC Komt het nog goed met Phil Taylor?

Wanneer je, zoals Phil Taylor, een bepaalde leeftijd passeert – The Power is 53 jaar – dan hoort vormverlies er op gezette tijden gewoon bij. Dat is de laatste tien jaar wel meer gebeurd, maar elke keer kwam hij er weer bovenop. Niet alleen dat, hij speelde beter dan ooit tevoren. Maar nu lijkt er sprake te zijn van een andere situatie.

Voortijdig weg uit de Premier League
In de Premier League heeft hij dit seizoen pas één overwinning geboekt. Wanneer de wedstrijd van vanavond tegen Dave Chisnall opnieuw op een nederlaag uitdraait – en dat zou zo maar kunnen – dan moeten we serieus gaan denken aan de mogelijkheid dat Taylor het prestigieuze toernooi voortijdig moet verlaten.  Wie dat zes weken geleden überhaupt ook maar hardop had durven zeggen werd vermoedelijk direct door alle volgers en insiders van het darts voor gek versleten. Maar het zou nu toch zo maar kunnen gebeuren. En daar kwam vorig weekend ook nog eens de totaal onverwachte uitschakeling  door Aden Kirk op de UK Open bij.

Vanaf het najaar van 2013 al minder sterke prestaties
Voor de buitenwacht was de onverwachte uitschakeling tijdens het WK 2014 het eerste ‘verkeerde signaal’ over de vorm van Taylor. Maar daarvoor ging het ook al niet allemaal even subliem.
Hij herstelde niet goed van de (onverwachte) nederlaag tegen Michael van Gerwen in de finale van het Players Championship 2013.  In de openingspartij van het WK – tegen Rob Szabo, een semiprof uit Nieuw Zeeland – was het al niet veel beter. Daarna volgde uitschakeling door Michael Smith.

Direct na uitschakeling besloot Taylor ‘aan zijn gezondheid’ te gaan werken. Dat verhaal is verder bekend. Hij was helemaal klaar voor de Premier League.

(foto: Lawrence Lustig/PDC)

Hij had er helemaal zin in en was klaar om met Michael van Gerwen de strijd aan te gaan voor de wereldhegemonie.
Allemaal stoere praat, laat de statistieken verder maar spreken. Het is – een enkele opleving uitgezonderd – tot op heden slecht gesteld met zijn prestaties, zeer slecht zelfs.

Even – bij zijn enige overwinning in de Premier League, op Simon Whitlock – leek het toch allemaal weer op zijn pootjes terecht te komen.  Maar vooralsnog blijft het bij deze incidentele opleving.

In het Verenigd Koninkrijk verwacht iedere sportliefhebber dat Taylor zijn pijlen definitief opbergt, nadat hij voor de 17e maal wereldkampioen is geworden. Maar of het ooit nog zover komt is zeer de vraag.

Lees ook:PDC Phil Taylor: ‘Ik speelde darts zoals Manchester United voetbalt…’
Lees ook:PDC Voorbeschouwing Premier League Darts #7 in Leeds
Lees ook:PDC Phil Taylor heeft zijn focus en motivatie weer helemaal terug
Lees ook:PDC Het kan verkeren…
Lees ook:PDC Voor Phil Taylor wordt het volgende week spannend in de Premier League

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>