PDC Sid Waddell: een andere legende uit het professionele darts

Tijdens het PDC WK-darts wordt gespeeld om de Sid Waddell Trophy, de prijs die verbonden is aan het wereldkampioenschap. De meesten van jullie weten natuurlijk best wie Sid Waddell is. Maar voor die paar jonge dartsfans die de naam misschien niet kennen, vertel ik iets meer over zijn achtergrond.

Markant en legendarisch
Sid Waddell (1940-2012) was een van de meest legendarische sportcommentatoren van Engeland. Een juiste vergelijking met sportjournalisten in ons land is niet eenvoudig. Mart Smeets en vroeger ir. Ad van Emmenes zijn van hetzelfde bijzondere hout gesneden als Waddell.

In Engeland zijn dartsfans  opgegroeid met het markante stemgeluid van Sid Waddell. Hij was al vanaf 1972 bij dartsuitzendingen betrokken. Aanvankelijk voor Granada Television. Later voor de BBC. Vanaf 1994 tot het einde van zijn carrière was hij werkzaam voor Sky Sports, de huiszender van de PDC.Markante uitspraken
Uiteraard was Waddell een populair commentator, gerespecteerd om zijn kennis van de sport. Maar bij het grote publiek werd hij echt populair door een serie markante uitspraken. Enkele voorbeelden:

“When Alexander of Macedonia was 33, he cried salt tears because there were no more worlds to conquer … [Eric] Bristow’s only 27.”

“If we’d had Phil Taylor at Hastings against the Normans, they’d have gone home.”

Uiteraard was de volledige dartswereld geschokt toen het nieuws van zijn overlijden bekend werd. Maar de aardigste reactie kwam toch van collega en BBC-coryfee Gary Lineker. ‘Ik zie dat Sid de strijd met kanker heeft verloren. Hij was echt de stem van zijn sport. Een briljante, geestige en kleurrijke commentator’. Nu zijn naam aan de PDC- trofee is verbonden, leeft hij voort binnen zijn zo geliefde dartswereld.

 

Lees ook:Bij het PDC Darts wereldkampioenschap wordt gespeeld om de Sid Waddell trofee
Lees ook:Darts Sid Waddell, de enige ‘voice of darts’
Lees ook:BDO Wie was ook alweer de allereerste professionele wereldkampioen darts?
Lees ook:Misschien wel de grootste darter ooit
Lees ook:PDC Ook amateurs kunnen zich kwalificeren voor de UK Open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>