PDC Een kijkje bij de Qualifying School

Christian KistMet het bekend worden van de overgang van Christian Kist van de BDO naar de PDC worden ook wij voor het eerst sinds langere tijd weer geconfronteerd met de Q-School van de PDC.

De Q-School van de PDC is de plek waar ‘aspirant’ professionals hun toerkaart kunnen verdienen. In totaal doen er 16 kandidaten uit  Nederland mee. De bekendsten zijn Benito van de Pas, Ron Meulenkamp, Mareno Michels en Dick van Dijk. De bekendste buitenlandse ‘ster-in-opkomst’ die voor zijn kansen gaat is de Australiër Kyle Anderson; tijdens het laatste WK in Ally Pally nog goed voor een 9-darter.

Ook zijn  groten van weleer, zoals Peter Manley en Peter Evison, dit jaar van de partij. Zij zijn door onvoldoende prestaties of een tussentijdse overstap naar de BDO  hun PDC-toerkaart kwijtgeraakt en moeten zich nu opnieuw waarmaken.  Aanvankelijk zou ook Ted Hankey – een andere grote naam uit het verleden –  zijn opwachting maken bij de Q-school, maar hij heeft op het laatste moment besloten terug te keren naar de BDO.

De gang van zaken bij de Q-School gaat als volgt in zijn werk.

In  het Robin Park Tennis Centre in Wigan komen 360 spelers  tussen 15 en 18 januari in een onderlinge competitie tegen elkaar uit. Elke speeldag verdienen vier spelers een toerkaart waarmee zij een heel seizoen aan de slag kunnen bij alle wedstrijden van PDC.
Bovendien verdienen de besten van de Q-School Order Of Merit  een toerkaart. Het exacte aantal beschikbare plekken moet nog definitief bekend worden gemaakt. Er zijn in elk geval twee extra  plekken vrijgekomen doordat Co Stompé en Steve Coote hun toerkaart voor 2014 vrijwillig hebben ingeleverd.

Halve finalisten Lakeside krijgen een aanbod
Los van de plekken die via de Q-School worden verdiend, krijgen de halve finalisten van het laatste BDO-wereldkampioenschap een aanbod om voor de PDC te komen spelen. Daarbij wordt volgens zeggen wel eens gestrooid met extra voordelen. Dit wordt door de PDC overigens in alle toonaarden ontkend.  Het gaat hierbij om:

  • Stephen Bunting
  • Alan Norris
  • Robbie Green
  • Jan Dekker

Zij hoeven zich dus niet meer te kwalificeren. Of zij op dit aanbod ingaan, wordt binnen enkele weken wel duidelijk.

Geen toerkaart en dan?
Alle spelers die er – om wat voor reden dan ook – niet in slagen om een toerkaart te bemachtigen, worden Associate Member  van de PDPA. Daarmee krijgen zij automatisch het recht om aan de 16 toernooien van de PDC Unicorn Challenge Tour mee te doen. Bovendien mogen zij deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor het UK Open en de PDC European Tour. Kans genoeg dus op een flitsende start van een professionele carrière.

Q-school-advert-575

Lees ook:BDO darts Christian Kist vertrekt bij de BDO
Lees ook:PDC Derde dag PDC Qualifying School start om 13.00 uur
Lees ook:PDC Robbie Green als Heintje Davids
Lees ook:BDO darts Geen van de halve finalisten van Lakeside stapt over naar de PDC
Lees ook:PDC Tweede toernooi Unicorn Challenge Tour gewonnen door Ron Meulenkamp!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>