Darts Nederlandse darters en de wereldranglijst

BDO-darts logoBinnen de internationale dartssport hebben we te maken met twee bonden, de PDC en de BDO. In beide bonden spelen Nederlandse topspelers een voorname rol.

Het is moeilijk om een kwalitatieve vergelijking te maken tussen de prestaties die in beide bonden worden verricht.

PDO-wereldranglijst
Eigenlijk de “Order of Merit’. Anders dan bij de BDO, waar de ranking op basis van punten wordt uitgevoerd, gaat het hier om de pegels, het prijzengeld dat de betreffende speler heeft gescoord. Hoe meer geld, hoe meer hoge klasseringen. Duidelijk verhaal. Als we naar de eerste tien van de wereldranglijst kijken, dan ziet die er als volgt uit:

  1. Michael van Gerwen
  2. Phil Taylor
  3. Simon Whitlock
  4. Adrian Lewis
  5. Dave Chisnall
  6. James Wade
  7. Peter Wright
  8. Wes Newton
  9. Robert Thornton
  10. Raymond van Barneveld

De verschillen tussen de nummers 1 en 2 zijn  -relatief – klein. Daarna volgt er een tijd niets en dan komt de rest. Het feit dat er ‘maar’ twee Nederlanders in de top-10 van de PDC staan, heeft alles te maken met de enorme concurrentie en het ongekend hoge niveau van de spelers.

British Darts Organisation
Bij de BDO is het gewonnen prijzengeld van secundaire orde. Hier worden de kwaliteitsverschillen tot uitdrukking gebracht met een ranking in punten. Dit leidt tot een volgende top-10:

  1. Stephen Bunting
  2. James Wilson
  3. Robbie Green
  4. Jan Dekker
  5. Geert de Vos
  6. Remco van Eijden
  7. Darryl Fitton
  8. Jeffrey de Graaf
  9. Gary Robson
  10. Martin Adams

Hier vinden we drie Nederlanders bij de eerste 10. Presteren de Nederlanders hier beter dan bij de PDC? Nee! De situatie is anders. Bij de BDO wordt goed, maar op een ander niveau gepresteerd. Het merendeel van de top van de BDO-spelers redt het vermoedelijk op geen enkele manier in een competitie tegen hun collega’s van de PDC. Ik breng hier de wedstrijd van 7 november 1999 in herinnering. Veruit de beste darter van de BDO (toen Raymond van Barneveld) zou tegen vijfvoudig wereldkampioen Phil Taylor van de PDC in een ‘Match of the Century’ voor eens en voor altijd uitmaken wie nu écht ‘s werelds beste darter was.
Er werd gekozen voor een wedstrijd met een tijdslimiet van 60 minuten. Hoewel Van Barneveld uitkeek naar de ontmoeting en er ook hard voor had getraind, ging hij met 10-21 onderuit.

In de huidige verhoudingen is dat niet anders. De top-4 van de BDO zal redelijk partij kunnen bieden aan de subtop van de PDC. Maar wanneer ze met Lewis, Whitlock, Taylor en Van Gerwen te maken krijgen vormen ze absoluut geen partij. Het getuigt alleen al om die reden van grote wijsheid dat de top-4, eerder dit jaar allemaal een uitnodiging kregen om voor de PDC te gaan spelen, hier (nog) niet op zijn ingegaan.

pdc_logo-HD

Lees ook:PDC Barney bezorgt Mighty Mike een eerste nederlaag in de Premier League
Lees ook:PDC Finale Europees Kampioenschap tussen Michael van Gerwen en Terry Jenkins
Lees ook:PDC Adrian Lewis en Dave Chisnall delen de punten in Premier League #8
Lees ook:PDC Morgen gaan we verder in Londen
Lees ook:PDC Verhoging prijzengeld belangrijkste PDC-toernooien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>