Darts Barney: Zoekend naar de juiste vorm

Als dartsfans onder elkaar zijn we al jaren onder de indruk van het spel van Michael van Gerwen en  Phil Taylor. Als ze goed in vorm zijn onverslaanbare toppers, waarbij het met grote overmacht winnen van wedstrijden als vanzelf lijkt te gaan.

(foto: Mark Metcalfe)

Het is nog niet zo heel lang geleden dat ook Raymond van Barneveld in dit rijtje thuishoorde. In zijn topjaren bij de BDO en ook zijn eerste twee seizoenen bij de PDC speelde je op ieder toernooi waar Barney aan de start verscheen eigenlijk voor de tweede plek. Want die eerste plaats, die was (bijna als vanzelfsprekend) voor de Haagse geweldenaar.
Maar de laatste jaren gaat het minder. En waar het van komt is eigenlijk niet eens duidelijk. Op een gegeven moment (in 2012) was hij zelfs uit de top-10 van de PDC Order of Merit (de wereldranglijst van het professionele darts) verdwenen.

Zijn populariteit
Is Raymond in ons land eigenlijk nog populair? De vraag is onlangs door een Ierse journalist voorgelegd aan Hans Willink, de biograaf van Van Barneveld.

‘Raymond is hartstikke populair. Dat was-ie al toen hij zijn eerste wereldtitel pakte – er keken 5 miljoen mensen naar de finale! – en dat is altijd zo gebleven.’ Hoewel het darts als zodanig nog steeds geweldig populair is in Nederland, is het niet meer zo als bijvoorbeeld in 2005. Bij die Lakeside-finale kleurde Nederland bijna oranje. Het leek wel een finale van het nationale voetbalteam.

Zoekend naar de juiste vorm
Op een enkele uitzondering na, gaat het dit seizoen weer langzaam beter met zijn spel. Op de wereldranglijst is hij met een opmars bezig, die hem intussen alweer naar de tiende plek heeft gebracht. En wanneer je de mindere prestaties van een aantal van zijn concurrenten in ogenschouw neemt, moet een verdere stijging er op korte termijn wel inzitten.

Hij heeft er ook alles aan gedaan om terug te komen: nieuw management, hypnose, ander materiaal. Hij is zich zelfs gaan verdiepen in het boeddhisme. Alles om de kracht te vinden die hem weer naar die supervorm van een aantal jaren geleden moet brengen.

Afgelopen donderdag sleepte hij tegen zijn oude vriend Phil Taylor weer een gelijkspel uit het vuur. Zijn vierde punt ooit uit hun onderlinge ontmoetingen tijdens de Premier League Darts. Een goed teken.

 

Lees ook:PDC Nederland won één keer eerder de World Cup Darts
Lees ook:BDO darts Fitton alweer uitgeschakeld op Lakeside
Lees ook:BDO darts Jan Dekker uitgeschakeld op Lakeside
Lees ook:PDC Niet eerder kwamen er zoveel mensen naar een avond darts
Lees ook:PDC Gary Anderson op weg naar de play-offs van de Premier Leagus Darts 2014

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Darts Barney: Zoekend naar de juiste vorm

 1. Antoine

  In je eerste zin staat er: ‘Als dartsfans onder elkaar zijn we al jaren onder de indruk van het spel van Michael van Gerwen en – in mindere mate – Phil Taylor’
  Bedoel je daarmee dat we niet onder de indruk zijn van Phil Taylor?

  Je laatste Alinea klopt ook helemaal niet. Raymond heeft namenljk al 3 keer gelijk gespeeld tegen Phil Taylor in de Premier League.

    /  
 2. Herman Hiemstra Auteur

  In tegendeel, Antoine. Nederlandse dartsfans kunnen prima fan zijn van Phil Taylor. Vermoedelijk zijn dat er ook heel wat. Maar gezond chauvinisme maakt – net als bij voetbal – dat landgenoten nu eenmaal in de meeste gevallen voorgaan. Om geen verkeerde indrukken te wekken, heb ik de tekst aangepast. Dat geldt ook voor de laatste zin.
  Dankjewel voor je reactie.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>