Helden uit het verleden

Dit wordt het eerste van een serie artikelen over oude dartshelden.  Enkele daarvan, zoals de grote Eric Bristow – nu werkzaam voor Sky Sports – zullen jullie nog wel iets zeggen. Bij anderen is dat in mindere mate het geval.
Leidraad voor dit eerste artikel zijn Jockey Wilson en de al eerder gememoreerde Eric Bristow.

Jockey Wilson
Jockey Wilson, oud-topdarter en een van de oprichters van de PDCJohn Thomas Wilson (1950-2012) was een Schotse darter die als Jockey Wilson in de jaren tachtig van de vorige eeuw grote triomfen vierde.
In 1982 was Wilson de eerste Schot die het Embassy Wereldkampioenschap – nu het BDO Wereldkampioenschap – wist te winnen. Hierna duurde het tot 1989 alvorens Wilson zijn tweede wereldtitel pakte. Hij deed dat in een zinderende finale tegen zijn vriend en grote rivaal Eric Bristow. Het was zijn laatste aansprekende succes in het internationale circuit.

In 1993 was Jockey Wilson een van de oprichters van de PDC.

Aan het eind van de jaren tachtig van de vorige eeuw was Wilson een van de grote voorvechters van een campagne om het darts uit de wereld van (grootschalige) alcoholconsumptie te halen. Ook was hij één van de eerste dartsprofessionals die zijn naam verbond aan computerproducten.
Zo produceerde Zeppelin Games in 1988 Jockey Wilson’s Darts Challenge. Enkele jaren later volgde Jockey Wilson’s Dart Compendium.

De laatste jaren leidde Wilson een teruggetrokken bestaan op een landgoed in zijn geboortestreek in Schotland. Hij was zwaar verslaafd aan roken.  Aan de gevolgen daarvan is hij uiteindelijk ook overleden.

Eric Bristow
Eric Bristow – ook wel bekend als ‘The Crafty Cockney’ – is al een leven lang actief in de dartssport. Tussen 1970 en 1993 voor de BDO,Eric Bristow, dartslegende van de PDC. Nu commentator voor Sky Sports waar hij het wereldkampioenschap maar liefst vijfmaal won. Ook hij was in 1993 van zeer nabij betrokken bij de oprichting van de PDC.

Bristow won zijn eerste titel in 1980. Hij was de onbetwiste nummer 1 op de wereldranglijst tussen januari 1980 en januari 1987.  Eric Bristow was niet alleen een enorm darttalent, hij had ook wat onaangename trekjes. Zo was arrogantie hem in zijn glorietijd niet bepaald vreemd. Het kostte hem zijn populariteit bij het grote publiek.

Zijn laatste officiële wedstrijd was de halve finale van de PDC WK Darts van 1997. Hij verloor toen van een andere dartslegende: Phil Taylor.

Bristow nam eind jaren negentig met een <OBE> afscheid van de actieve wedstrijdsport.

 

Lees ook:Darts Sid Waddell, de enige ‘voice of darts’
Lees ook:BDO Legendarische finale wordt binnenkort overgespeeld
Lees ook:BDO darts James Wilson ten koste van Scott Mitchell naar de kwartfinale op Lakeside
Lees ook:PDC ‘Michael van Gerwen zal nog veel titels winnen, maar schrijf Phil Taylor niet af…’
Lees ook:BDO Wie was ook alweer de allereerste professionele wereldkampioen darts?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>