Darts Helden uit het verleden: Ted Hankey

Ted Hankey is één van de meest kleurrijke spelers op het professionele circuit. Tot eind 2012 speelde hij voor de BDO. Daarna maakte hij – onder bijzondere omstandigheden – de overstap naar de PDC.

Hankey – in dartskringen ook wel bekend als The Count – boekte zijn grootste succes in 2000. Hij won toen de BDO-variant van het wereldkampioenschap door in de finale zijn landgenoot Ronnie Baxter, intussen ook al lang en breed bij de PDC, met 6-0 te verslaan. Hij beëindigde de wedstrijd in stijl: z’n laatste en winnende finnish was ’170′ – de hoogst mogelijke score.

Ted Hankey - lakeside

Eén jaar later stond hij opnieuw in de Lakeside-finale. Toen was John Walton echter te sterk. Daarna brak er een periode zonder in het oog lopende successen aan. Maar in 2012 was het weer zover. Ted haalde de halve finale van het WK. Hij verloor daar van de latere wereldkampioen – onze landgenoot Christiaan Kist.

Transfer naar de PDC
Na zijn verliespartij tegen Christiaan Kist, kreeg Hankey een aanbod om voor de PDC te gaan spelen. Na een aanvankelijke afwijzing maakte de PDC bekend dat het twee halve finalisten van Lakeside een tour card aanbood. Daarmee kon Hankey, zonder het anders verplichte kwalificatietoernooi te spelen, direct uitkomen voor de PDC.

Het was het begin van een tijd zonder veel succes en veel gezondheidsproblemen.

Tijdens de Grand Slam of Darts in Wolverhampton verliest Hankey kansloos met 5-0 van Michael van Gerwen. De manier waarop gaf aanleiding voor veel publicitaire aandacht.

Als een beginneling wierp hij zijn pijltjes, vaak met nog niet eens ’60′ als gemiddelde. Het publiek dacht dat hij dronken op het podium stond en onthaalde hem op een vernietigend fluitconcert. Hoewel zijn gedrag inderdaad deed vermoeden dat hij dronken was, bleek later het echte probleem. Hij had een beroerte gehad op het podium. Zijn cholesterol was veel te hoog. Ook had hij diabetes. Het bezorgde hem twee maanden verplichte rust.

Sinds die tijd doet hij zijn best om terug te komen naar zijn oude niveau. Dat kost – getuige zijn plaats op de wereldranglijst (>100) heel veel moeite. Dat is jammer, met Ted Hankey missen we een kleurrijk kampioen.

 

Lees ook:BDO Volgende maand komt Ted Hankey weer in actie bij de BDO!
Lees ook:PDC Gary Anderson is op zoek naar revanche
Lees ook:Darts 25% van alle 9-darters op televisie gecalled door één scheidsrechter
Lees ook:Darts Komt darts ooit op de Olympische Spelen?
Lees ook:PDC Maandag 22 december D-day voor Barney

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>