Darts 25% van alle 9-darters op televisie gecalled door één scheidsrechter

Bruce SpendleyIn totaal is er 36 maal in een officiële dartswedstrijd op televisie sprake geweest van een 9-darter. In negen van die 36 gevallen stond één en dezelfde scheidsrechter op het podium. Zijn naam? Bruce Spendley.

Zoals zoveel officials in het darts maakte Spendley zijn debuut op de voormalige Embassy – het huidige BDO-wereldkampioenschap darts. Dat was in 1982. Sinds die tijd was hij vrijwel onafgebroken één van de mastercallers bij alle grote toernooien van de BDO.  Dat ging zo door tot 1993. Het jaar dat Spendley – samen met zijn collega Freddie Williams overstapte naar de PDC, toen en nu de grote concurrent van de BDO.

Het merendeel van die topprestaties, want zo mag je het gooien van een 9-darter wel noemen, staat op naam van één man: Phil Taylor. Maar toch zijn er ook enkele andere toppers die memorabele 9-darters hebben gegooid.

Zo was onze Raymond van Barneveld de eerste deelnemer aan de Premier League of Darts die een 9-darter produceerde. Dat gebeurde op 23 maart 2006 in een wedstrijd tegen Peter Manley, uiteraard onder leiding van Bruce Spendley.

 

 

De eerste linkshandige dartsspeler die het ooit lukte om een 9-darter te produceren, was James Wade tijdens de Grand Slam of Darts van 20 november 2008. En ook toen stond Bruce Spendley als arbiter op het podium.

Na het PDC-wereldkampioenschap van 2012 – een 9-darter van Dean Winstanley – was het voor de grote Bruce Spendley afgelopen met het callen van 9-darters.

De tweede helft van de PDC-WK finale van 2013 tussen Phil Taylor en Michael van Gerwen was de laatste officiële wedstrijd van Bruce Spendley. Hierna is hij opgenomen in de PDC Hall of Fame en is hij na een carriere van meer dan 30 jaar met pensioen gegaan.

Lees ook:PDC De beste scheids… Russ Bray!
Lees ook:BDO darts Het wordt echt weer tijd voor een ‘live’ 9-darter op Lakeside
Lees ook:Darts John Lowe vierde alweer het 30-jarig jubileum van zijn eerste ‘live’ 9-darter op televisie
Lees ook:Helden uit het verleden
Lees ook:PDC Geen extra geldprijs voor het gooien van een 9-darter op de UK Open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>