PDC Van Barneveld op curieuze wijze uitgeschakeld in de World Grand Prix

(foto: Lawrence Lustig/PDC)

Wanneer 5-voudig wereldkampioen Raymond van Barneveld zijn normale wedstrijdvorm aan de oche etaleert, is Mervyn King geen partij voor de man uit Den Haag. Van de laatste 8 partijen die de twee onder de vlag van de Professional Darts Corporation afwerkten, wist Barney er zeven te winnen. Het krachtsverschil is meer dan duidelijk. Na de twee eerste legs van de eerste set van de wedstrijd van vanavond leek het dezelfde kant op te gaan. Onze landgenoot scoorde soepel, zijn tegenstander was nergens.

Maar toen gebeurde er iets geks…

Na een vlotte 2-0 voorsprong voor Barney, ging de eerste set alsnog met 2-3 naar King. Voor de geïnteresseerde kijker onbegrijpelijk. We zagen slechts dat onze landgenoot moeilijker begon te lopen. De tweede set ging eveneens naar King, voor de tv hielden we rekening met een nederlaag, maar hoopten we in stilte op herstel van ‘onze’ Raymond.

Een onvevaklste Hageneis laat zich nie klènkrège, die knok gewaun doâh.

En warempel; het schietgebedje leek tot resultaat te leiden, want Van Barneveld pakte de derde set, eveneens met 3-0. Zou het dan toch nog goed komen? Maar helaas, in de laatste set werd hij op een ontnuchterende manier weggespeeld. Voor het eerst werd Barney door het publiek uitgefloten. Het was bijna zielig. Ik weiger te geloven dat er opzet in het spel was. Heb heel erg het idee dat hij tijdens de partij geblesseerd is geraakt. Vervelend genoeg, maar als het echt niet gaat, moet je stoppen. Dit gepruts – ik kan er geen ander woord voor vinden – doet hem geen goed. Update: via de sociale media maakte Raymond bekend dat hij – tijdens de wedstrijd – werd gekweld door ondraaglijke rugpijn. Opgeven heeft hij, volgens eigen zeggen, overwogen maar uiteindelijk toch niet gedaan. Op Twitter heeft hij zijn excuus aangeboden voor zijn optreden van gisteravond. Hier de tekst van zijn tweet: ‘Really sorry about yesterday #barneyarmy. My back still hurts, coulnd’t focus or concentrate after the 1st set. Good luck @m_king66 !’

Conclusie: Mervyn King speelt morgen de kwartfinale tegen Michael van Gerwen.