BDO darts Het blijft in de familie

Het is geen alledaagse situatie dat een volgend lid van een roemruchte dartsfamilie zijn opwachting maakt op een groot toernooi. Tot 2013. Toen debuteerde Richie George – de zoon van dartslegende Bobby George op Lakeside.

Bobby – nog altijd bekend onder zijn bijnaam ‘Mr. Glitter – was een laatbloeier in zijn favoriete sport. Hij begon pas op z’n 29e jaar.  Twee jaar later won hij direct het eerste toernooi waaraan hij deelnam: de Hainault Super League Singles. In korte tijd verzekerde George sr. zich van een plek binnen de elite van de dartssport.
In 1978 won hij de North-American Open, het jaar daarop gevolgd door het News of the World Darts Championship.

In 1980 haalde George sr. voor het eerst de finale van de Embassy – het huidige BDO wereldkampioenschap. Hij verloor met 5-3 van vijfvoudig wereldkampioen Eric Bristow.
Een onvervalst kunststukje was het bereiken van de finale van het Embassy-toernooi van 1994. Ernstig geblesseerd (een gebroken rug) werkte hij in de halve finale een 4-3 achterstand weg om alsnog d finale te bereiken. Daarin was hij kansloos tegen de Canadees John Part. Het werd in een ‘best of 11′ een eenzijdige vertoning: 6-0.

Zo vader zo zoon
Voor zover ik heb kunnen nagaan, was Richie ‘The Prince of Darkness’ George de eerste dartende zoon die, in de voetsporen van zijn beroemde vader het podium van Lakeside bereikte.

Bij zijn debuut ging het fantastisch: in de eerste ronde klopte hij Dave Prins, in de tweede ronde gevolgd door de Nederlander Jimmy Hendriks. In de derde ronde werd Jan Dekker met 4-5 door de jonge George uit het toernooi gemikt. Aan zijn verrassende eerste optreden kwam een einde toen hij in de halve finale werd verslagen door de latere winnaar, Scott Waites.

In 2014 ging het een stuk minder voorspoedig. Robbie Green schakelde Richie in de eerste ronde met 3-0 uit.