Misschien wel de grootste darter ooit

John LoweWanneer je vraagt naar ‘de grootste darter ooit’, dan noemt iedereen gelijk de naam van Phil ‘The Power’ Taylor. Maar laten we ook eens de enorme prestaties van John Lowe (geb. 1945) onder de loep nemen.

John Lowe – alias ‘Old Stoneface’ – heeft in zijn carrière, die nog altijd voortduurt,  meer dan 1.000 toernooizeges geboekt Dat doet zelfs een hedendaagse topper als Phil Taylor hem niet na. In 1984 was John Lowe de eerste darter die live op televisie een 9-darter gooide. Dat was in een wedstrijd tijdens het World Matchplay tegen zijn rivaal Keith Deller.
Dat het hier een unieke prestatie betrof bleek niet alleen uit de cheque van 100,000 GBP die hij hiervoor ontving, maar ook door de tijd die het duurde voordat deze prestatie voor het eerst werd geëvenaard.  Pas in 1990 was het Paul Lim tijdens de Embassy – het huidige BDO wereldkampioenschap – die deze topprestatie van Lowe evenaarde.

Prestaties
Er is vrijwel geen grote dartwedstrijd te noemen of John Lowe heeft hem wel minstens éénmaal gewonnen. Zoals gezegd beloopt het totale aantal zeges in zijn markante loopbaan in elk geval meer dan 1.000.
Zo heeft hij bijvoorbeeld 15 World Open titels gewonnen, was hij 8 maal finalist op de Embassy en was hij  tweemaal de beste in de Winmau World Masters. En dan heb ik het  nog niet eens gehad over zijn loopbaan in het nationale team van Engeland. Onder zijn leiding – Lowe was  7 jaar captain – won het nationale team van Engeland meer dan 100 wedstrijden en verloor er niet een.

In 1992 was John Lowe erbij toen de PDC werd opgericht. Ook daar bereikte hij in 1995 en 1996 nog de halve finale van het WK. Beide keren werd hij verslagen door zijn ‘opvolger’ Phil Taylor.

League of Legends
Tegenwoordig spelen de wedstrijdactiviteiten van John Lowe zich voornamelijk af in de League of Legends, een competitie waaraan door acht grootheden uit het darts wordt meegedaan.

Hall of Fame
In 2005 werd John Lowe – samen met Eric Bristow – als eerste gekozen in de PDC Hall of Fame. Een eer die hem meer dan toekomt.

Lees ook:Darts John Lowe vierde alweer het 30-jarig jubileum van zijn eerste ‘live’ 9-darter op televisie
Lees ook:Darts De oudjes deden het ook niet slecht
Lees ook:Darts De onbekende wereldrecordhouder
Lees ook:PDC Phil Taylor ‘In 2015 herover ik de PDC World Cup Darts’
Lees ook:PDC Keith Deller meerdere wereldrecords in het darts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>