Darts De onbekende wereldrecordhouder

Hier de grote onbekende, in het Verenigd Koninkrijk een dartsheld die qua populariteit met elke topvoetballer of – cricketer van wedijveren: Keith Deller.

Intussen 54 jaar jong, werkzaam voor Sky Sports en de manager van 2-voudig wereldkampioen Adrian Lewis, was Deller jarenlang de jongste winnaar van een major in de dartssport.

Hij was 24 jaar toen hij in 1983 het Embassy wereldkampioenschap won. (De PDC werd pas in 1992 opgericht.) Bijkomstige bijzonderheid was dat hij via de kwalificaties tot het hoofdtoernooi was doorgedrongen en dat vervolgens nog wist te winnen ook. In de finale klopte hij Eric Bristow met 6-5.

Eric Bristow en Keith Deller

(foto: BBC)

 

In dit in meer dan één opzicht bijzondere toernooi schakelde hij bovendien de nummer twee van de wereld (Jockey Wilson) uit. Ook kon de nummer drie van die tijd (John Lowe) door een nederlaag tegen Deller voortijdig uit het toernooi vertrekken. Deze unieke prestatie leverde hem in die tijd 8,000 GBP op. Wanneer je dit bedrag met het prijzengeld van tegenwoordig vergelijkt, een karige beloning.

Voor zover bekend is hij nog altijd de enige speler die ooit op deze manier de wereldtitel in het darts wist te winnen.

Het record van de ‘jongste winnaar ooit’ is hij in 2006 kwijtgeraakt aan Jelle Klaasen.

Andere records
Keith Deller is tot op de dag van vandaag nog altijd houder van het wereldrecord van de snelste drie legs ooit in de spelvorm ‘301’. Dit record – 97 seconden! – is officieel erkend en terug te vinden in het Guiness Book of World Records.

In 1984 fungeerde hij als tegenstander van John Lowe toen hij de eerste ‘live’ 9-darter tijdens een televisie-uitzending gooide.

Ook was Deller de eerste speler die ooit een wedstrijdgemiddelde van boven de 100 liet registreren. Wedstrijdbeelden van dat gedenkwaardige moment zie je hieronder.

Lees ook:PDC Keith Deller meerdere wereldrecords in het darts
Lees ook:BDO Legendarische finale wordt binnenkort overgespeeld
Lees ook:Darts De oudjes deden het ook niet slecht
Lees ook:Misschien wel de grootste darter ooit
Lees ook:Darts De grote onbekende op het podium: de mastercaller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>