BDO darts Helden uit het verleden Martin Fitzmaurice

Martin FitzmauriceVermoedelijk de bekendste ‘mastercaller’ uit de dartssport. Tussen 1986 en begin 2013 was Fitzmaurice actief voor de BDO. Wij kennen hem voornamelijk van het BDO Wereldkampioenschap dat jaarlijks op Lakeside wordt gehouden en waar onze Raymond van Barneveld zijn imposante carrière begon.

Fitzmaurice had zijn eigen traditionele manier waarmee hij darters placht aan te kondigen. Dat ging altijd volgens een vast stramien.

‘Ladies and gentlemen… let’s play darts!’. Vervolgens riep hij de darters één voor één op het podium. Fitzmaurice heeft voor veel topdarters hun bijnaam verzonnen, die vaak tot op de dag van vandaag door hen wordt gebruikt.  Het ‘callen’ begon voor Fitzmaurice in 1977; hij moest op een wedstrijd waar hij zelf als speler aanwezig was, de scheidsrechter vervangen.

Bekendste wedstrijd
De bekendste wedstrijd van Fitzmaurice als scheidsrechter is de wedstrijd in de 2e ronde van het BDO wereldkampioenschap van 1990 tussen de Amerikaan Paul Lim en de Ier Jack McKenna. Hier produceerde Paul Lim de eerste en – voor zover mij bekend – enige 9-darter die live vanaf Lakeside op tv te zien is geweest.

Het einde van een tijdperk
Op 11 april 2013 kwam er – totaal onverwacht – een einde aan de imposante carrière van Fitzmaurice. Dat kwam omdat hij tijdens de pauze van een landenwedstrijd tussen Engeland en Schotland racistische opmerkingen had gemaakt.

‘What’s black and eats bananas? Half of London’.

Het evenement werd live via de website van de BDO uitgezonden. De misplaatste opmerking van Fitzmaurice leidde tot een golf van verontwaardiging via de sociale media.
De BDO heeft zich direct na het gebeuren verontschuldigd voor het voorval en verklaard geen enkele vorm van racisme te tolereren.  Fitzmaurice kon toen niet meer anders dan per direct zijn ontslag nemen. Daarnaast heeft hij in het openbaar zijn excuus aangeboden en verklaard dat het ´nooit zijn bedoeling was geweest mensen te beledigen of anderszins te kwetsen´. Maar het kwaad was al geschied.

Lees ook:PDC Maak niet de fout om Phil Taylor nu al af te schrijven
Lees ook:Darts De grote onbekende op het podium: de mastercaller
Lees ook:PDC World Grand Prix 2014: de tweede ronde begint met een knallende verrassing
Lees ook:PDC De beste scheids… Russ Bray!
Lees ook:BDO darts Een dag vol problemen én verrassingen op Lakeside

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>